marți, 22 iulie 2008

I am sterdam


Amsterdam. Un oras cosntruit pe raul Amstel cu 300 de poduri si 300 de kilometrii de canale. Un oras cu piatra cubica portocalie, cu strazi mici si inguste strabatute de biciclete. Un oras cu strazi concentrice, cu case,inguste si inalte, inghesuite de-a lungul canale, cu case pe canale in vaporase trnsformate in locuinte. Oameni de toate felurile tineri, batrani, americani, europeni, olandezi, negrii se plimba pe strazi intr-un continuu furnicar. Acesta este orasul unde se fumeaza marijuana pe strada, in coffeshop-uri, in piete, peste tot. Este un oras liber, libertin...relaxant.
Oamneii sunt relaxati si iti zambesc. Iti zambesc la hotel, la magazin, la restaurant. Se bucura de viata la barul din coltul strazii unde se aduna dupa munca sau pe peluza unui parc unde manaca linisti pranzul in pauza de masa.

Asterdamul este orasul lui Van Gogh si al lui Rembrandt, este orasul lalelelor si al sabotilor de lemn si bicicletelor. Amsterdam are miros de joint si lumini rosii. Luminile rosii ale carierului Red District lumineaza noapte si atrag turistii. In vitrine blonde, brunete, mulatre, asiatice, travestiti iti deschid usa si te invita dupa perdea. Aici este forfota mare a noptii.
Departe de agitatie, Amsterdamul este si romantic cu plimbari pe canale, cu poduri luminate, cu strazi linistite.Fiecare casa este un muzeu in sine ce te asteapta cu draperiile trase si fara perdele. Olandezii nu au perdele al geamuri, iar noaptea te poti uita linistiti in casele lor.

Amsterdamul este un oras in care uiti de toate grijile. Nimeni nu te judaca de cum esti imbracat, ce faci, si unde faci. Este un oaras plin de biciclete. Pe fiecare strada la fiecare pas intalnesti o bicicleta. Pentru locuitorii orasului mersul pe bicicelta este a doua natura. Masini putine si daca intalnesti cate una mai rasarita iti faci cruce. Pe strazi toutul graviteaza in jurul bicicletelor, masinile dau prioritate bicicletelor, iar ca pieton risit sa fi calcat de una daca nu esti atent. In Amsterdam daca nu mergi pe bicicleta ai fost degeaba.

In Amsterdam singurul inamic este vremea. O vreme schimbatoare, cand ploioasa, cand insorita, cand infrigurata, cand pre calduroasa. Dar indiferent de vreme olandezii se streng la barulete cu muzica buna si cu multi preieteni sau necunoscuti si isi beau linisti berea fie olandeza, fie belgiana. Asa scapa de griji, de incrancenare, de nervi si sunt relaxati... olandezii sunt relaxati (relaxare ce ne lipseste noua romanilor).

Amsterdamul este un oras curat, spalat de doua ori pe zi. Un oras in care gasesti toate tampeniile de la magazine de masti, de costume, sex shopuri, coffe shopuri, magazine de haine.

Amsterdamul este orasul in care esti liber sa faci ce vrei...dar fara sa il deranjezi pe ce de langa tine

Mai multe fotografii: http://www.flickr.com/photos/10020128@N08/sets/72157606257058433/

Un comentariu:

  1. ne bucuram adi ca ti place amsterdam! arata mi unu care zice altfel si il invat eu:D

    RăspundețiȘtergere